За миналата година Градус“ АД - Стара Загора  е на

...
За миналата година Градус“ АД - Стара Загора  е на
Коментари Харесай

Дъщерните фирми увеличават приходите на „Градус“ с повече дивиденти

За предходната година „ Градус “ АД - Стара Загора  е на облага в размер на 13.67 млн. лева, излиза наяве от предварителния самостоятелен финансов доклад на холдинга за 2021 година. За 2020-а позитивният финансов резултат на компанията беше 11.69 млн. лв..

„ Градус “ АД като сдружение от холдингов вид не прави независима комерсиална активност. То е насочило своята активност в ръководството на дъщерните предприятия и разпределение на финансите сред тях. Дружествата от групата на “Градус ” са профилирани в бранша „ Птицевъдство “, като се изключи сдружения, чийто предмет на активност е „ произвеждане на комбинирани фуражи и търговия “.

Основният доход за предходната година с най-голямо въздействие върху настоящия финансов резултат на холдинга се дължи на разпределението на дивиденти от дъщерните сдружения, които са вследствие на комерсиалната им активност. За предходната година в компанията майка са влезнали парите от облагите им за 2019 година. Дъщерните сдружения са изплатили на компанията майка общо 13.99 млн. лв., като сумата пораства със 17% по отношение на 2020-а.

Приходът от лихви също се е нараснал - с 43 хил.лв, или с 11% спрямо 2020 година основно заради смяна в лихвеното ниво от 0.86% на 1.15 на 100. Предоставените заеми на дъщерните сдружения са настоящи. Целта им е за подкрепяне развиването на съществуващи и нови бизнес линии, както и за финансиране на оперативната им активност.

През последното тримесечие на предходната година разноските на холдинга са нарастнали с 11%, като  с най–висок дял са заплащанията за хонорари.

Анализът на успеваемостта на приходите и разноските за 2021 година демонстрира, че приходите напълно покриват разноските на сдружението и по този метод може да посрещне поетите дивидентни задължения, както и да финансира сдруженията от портфейла на Групата.

Основният дял от акционерния капитал в " Градус " се държи от трима - Лука Ангелов Ангелов с 40.77% от капитала, Иван Ангелов Ангелов с 20.68% и Ангел Иванов Ангелов с 20.67% от акциите.
ПОК „ Доверие “ непряко има 5.27% от книжата с право на глас. Други 57 компании имат дял от 10.53%, а самостоятелни акционери /1012 човека/ управляват 2.08 %.

Рискови фактори за активността
Непредвидимите събития по отношение на пандемията Covid-19 биха имали индиректен резултат върху активността, означават от холдинговото сдружение. Ефектите от пандемията, както и въздействието им са мъчно предсказуеми, само че продължава използването на нужните ограничения за ограничението им.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР